تا به اینجای کار در مورد احساسات و عواطف در بازارهای مالی خصوصاً بازار فارکس صحبت کردیم. در صورتی که می خواهید به فرد مسلط و خبره در زمینه روانشناسی فارکس تبدیل شوید، باید بتوانید دو احساس ترس و طمع را در وجود خود به بهترین شکل ممکن مدیریت کنید. در ادامه راهکارهایی برای مدیریت ترس و طمع توسط تیم فارکس هوژان ارائه شده است.
راه کارهایی برای کنترل ترس و طمع
۱. یک برنامه معاملاتی مشخص و معین داشته باشید
هر معاملهگری که میخواهد از سطح مبتدی وارد سطح حرفهای شود باید برنامه معاملاتی داشته باشد و همه چیز را به صورت شفاف و روشن در این برنامه بنویسد. البته نوشتن صرف برنامه معاملاتی کافی نیست بلکه معاملهگر باید با تمام وجودش به این معامله وفادار و پایبند باشد. اولین مزیت تعهد به برنامه معاملاتی این است که احساسات و هیجانهای معاملهگر را کنترل میکند و باعث میشود که مجبور باشد در یک چارچوب مشخص عمل کند. گاهی عدم وجود برنامه معاملاتی باعث آزادی بیش از حد معاملهگر و در نتیجه اقدامات نامناسب و غیرمنطقی از سوی او میشود.
۲. سایز معاملات خود را کمتر کنید
یکی دیگر از روشهای مهمی که برای کنترل هیجانها و احساسات در بازار وجود دارد و باعث میشود با دقت و هوش بیشتری معاملات را دنبال کنید، کاهش سایز معاملات است. اگر میخواهید به یک معاملهگر حرفهای تبدیل شوید باید وارد معاملات مختلف شوید تا شیوه معامله کردن را به خوبی یاد بگیرید. در صورتی که میخواهید تعصبات، احساسات و هیجانات بیمورد سراغ شما نیاید تا حد امکان سایز معاملات خود را کاهش دهید.
وقتی حجم معاملات بالا باشد و شما بخش قابل توجهی از دارایی خود را روی یک معامله گذاشته باشید، خواه ناخواه دچار هیجان میشوید؛ چون میترسید در آن معامله دارایی خود را از دست بدهید ولی وقتی حجم معامله پایین باشد دیگر دلیلی برای ترسیدن یا هیجانزده شدن وجود ندارد. به طور کلی استرس، مغز را تحت تأثیر خودش قرار میدهد و اجازه نمیدهد که مغز تصمیمی درست و منطقی بگیرد.
۳. یک دفترچه یادداشت معاملاتی داشته باشید
اگر زندگینامه بسیاری از معاملهگران موفق و معروف را مطالعه کنید، یک نکته به صورت مشترک در زندگی آنها دیده میشود. تمام آنها یک دفترچه یادداشت معاملاتی داشته و تجربیات و معاملات خود را در آن یادداشت میکردهاند. اگر بیوگرافی جسی لیورمور را مطالعه کنید، این مسئله به صورت آشکار در آن موج میزند.
وقتی جسی لیورمور به عنوان پادو برای یک کارگزاری کار میکرد، اعداد و ارقام را یادداشت میکرد و پس از مدتی متوجه شد که این اعداد و ارقام از یک الگوی مشخص و واحد پیروی میکند. در صورتی که شما هم میخواهید به یک معاملهگر توانمند و عالی تبدیل شوید، حتماً یک دفترچه بردارید و خاطرات معاملهگری، درسها، تجربیات و معاملات خود را در آن دفترچه یادداشت کنید. این کار به شما کمک میکند که پس از مدتی بتوانید تجربیات خود را بخوانید و از این تجربیات برای بهبود معاملات خود استفاده کنید.
یک نکته در بازار فارکس وجود دارد که تحلیلگران تکنیکال به آن باور و اعتقاد دارند: «تاریخ تکرار مکررات است.» در واقع اگر طالب موفقیت و پیروزی هستید باید بدانید که الگوها و تغییرات بازار به صورت مداوم تکرار میشود و اگر شما تحولات بازار و تجربیات خود را یادداشت کنید، پس از مدتی با مطالعه دفترچه یادداشت معاملاتی خود میتوانید معاملاتی بهتر و سودآورتر را تجربه کنید.
۴. از متخصصان، تحلیلگران و مشاوران درس بگیرید
یک سری از معاملهگران ایرانی و خارجی هستند که در زمینه روانشناسی بازار به تخصص رسیدهاند و در وبلاگ و وبسایت خود نکات و درسهای ارزشمند زیادی را مینویسند. در صورتی که تمایل دارید روانشناسی بازار را یاد بگیرید و ترس و طمع خود را به بهترین شکل ممکن مدیریت کنید، حتماً از یادداشتها و آموزههای افراد موفق در فارکس استفاده کنید.
یکی دیگر از راههای پی بردن به روشهای معاملهگران موفق در زمینه مدیریت و کنترل احساسات، مطالعه کتابهای آموزشی و بیوگرافی است. در این کتابها هم درسها و نکات زیادی وجود دارد که به موفقیت ما در بازار کمک میکند. مطالعه بهترین کتاب های آموزش فارکس به شما کمک زیادی میکند و باعث میشود که نکات و تکنیکهای روانشناسی بازار را به بهترین شکل یاد بگیرید و به کار ببندید. اگر قصد دارید معاملهگری در بازار فارکس را با جدیت و به صورت حرفهای دنبال کنید، مطالعه کتابهای تخصصی حوزه فارکس را در دستور کار قرار دهید.
۵. ذهنیت خود را در مورد معامله گری تغییر دهید
یکی از مشکلات مهمی که در بازار فارکس وجود دارد این است که معاملهگران تصور میکنند که این بازار محل بسیار خوب و ایدهآلی برای ثروتمند شدن و رسیدن به آرزوها است. همچنین برخی معاملهگری را بهترین شغل و راهی برای سریع ثروتمند شدن میدانند. این در حالی است که مسیر ثروتمند شدن از طریق معاملهگری واقعاً آسان نیست و نیاز به تلاش، فکر، تحلیل، یادگیری و مطالعه زیادی دارد. بنابراین اگر واقعاً میخواهید وارد حوزه معاملهگری شوید و این حوزه را به عنوان شغل تماموقت خود انتخاب کنید، باید ذهنیت خود را نسبت به آن اصلاح کنید.
درست است که بازار فارکس میتواند سود و بازدهی بسیار خوبی نسبت به سایر بازارهای مالی داشته باشد ولی اگر نتوانید درست تصمیم بگیرید و دانش خود را بهروزرسانی نکنید، مطمئن باشید که خیلی زود از گردونه رقابت خارج میشوید و ممکن است با استراتژی و راهکارهای اشتباه بخش قابل توجهی از دارایی خودتان را هم از دست بدهید.
۶. اگر روز شما نیست معامله نکنید
برخی از معاملهگران دچار اشتباه راهبردی یا استراتژیک میشوند. آنها تصور میکنند که باید تمام موقعیتهای خوب را شناسایی و از آنها برای رسیدن به سود استفاده کنند. این مسئله یکی از مصداقهای واقعی و بارز طمع کردن است. در صورتی که قصد دارید به صورت جدی و اساسی جلوی این نوع از طمع را بگیرید، باید یک برنامه معاملاتی مشخص و معین برای خودتان طراحی کنید و طبق آن عمل کنید. موقعیتهای خوب در بازار زیاد است ولی همه این موقعیتها به شما تعلق ندارد.
۷. همیشه در حال یادگیری باشید
اگر میخواهید از شدت عواطف و احساسات شما کاسته و بر میزان منطقی بودنتان اضافه شود، سعی کنید همیشه یک یادگیرنده حرفهای باشید. هیچ چیز بهتر و ارزشمندتر از یادگیری نیست و هیچ چیز مثل یادگیری نمیتواند شما را به قلهای که مد نظرتان است برساند. بنابراین تلاش کنید که از تک تک ثانیههای خود برای یادگیری استفاده کنید. یادگیری باعث میشود آمادگی بیشتر در بازار داشته باشید و بتوانید انتخابهای بهتری داشته باشید. امروز معیار موفقیت، یادگیری مستمر است. پس اگر میخواهید به موفقیت برسید، هیچ فرصتی را برای یادگیری بیشتر از دست ندهید.
۸. با ریسک بسازید و آن را بپذیرید
یکی از مسائل و ابعاد بازار فارکس که هیچ گریزی از آن نیست، ریسک است. در واقع ریسک بخش جداییناپذیری از بازارهای مالی است. اگر واقعاً میخواهید در زمینه معاملهگری موفق شوید و رؤیاهای خودتان را محقق کنید، باید ریسک را بپذیرید و با آن کنار بیایید. در واقع اگر ریسک نبود، سودی هم نبود. ریسک است که سود قابل توجهی به سمت جیب مبارک شما سرازیر میکند. البته مسئلهای که وجود دارد این است که باید سعی کنید ریسک را مدیریت کنید. سعی کنید با استفاده از حد سود و حد زیان، ریسک معاملات خود را مدیریت کنید تا بتوانید به بیشترین سود ممکن برسید.